dimarts, 18 de setembre del 2018

CURS UNIVERSITARI : MENYS FINANÇAMENT, MENYS EQUITAT EN L'ACCÉS I MÉS PRECARIETAT LABORAL DEL PERSONAL DOCENT I PAS

El curs universitari no pot començar amb normalitat perquè està afectat per unes polítiques de retallada pressupostària que derivaran en un canvi de model del servei públic que era fins ara la Universitat.


El poder socioeconòmic del coneixement fa més necessari que mai que el sistema d’ensenyament superior universitari preservi el seu caràcter de servei públic. Però el curs comença amb l’aplicació de les mesures previstes de restricció econòmica que van en la direcció contrària al que necessita un servei públic de qualitat.

Crec que des del sindicat hem de denunciar el dèficit democràtic que constitueix l’aplicació d’aquestes mesures pel que suposa d’atac a les condicions laborals en que es presta el servei i molt més greu encara , a l’atac a la igualtat d’oportunitats per accedir als estudis universitaris.

Les taxes s’han encarit en més del 50% i s’han restringit les beques, situació que fa de barrera perquè molts estudiants no puguin accedir-hi per motius econòmics. De fet ha disminuït la matriculació a la Universitat en un moment on més estudiants de secundària havien aprovat les PAU.

Les retallades de drets laborals s’han fet sense cap tipus de negociació amb els representants dels treballadors docents i PAS, , per la via impositiva :

- Supressió de les millores sociolaborals que s’havien pactat per conveni i acord amb l’administració.

- Retallada salarial

- Retallada de jornada i salari del personal interí.

- No renovació del personal interí i professorat contractat.

- Canvis en la càrrega lectiva del personal docent que repercutirà en la pèrdua de llocs de treball.

- Reducció de la plantilla fixa , augmentant la mobilitat i la flexibilitat en la contractació .

- Congelació en l’accés a places fixes, condemnant al personal docent acreditat a no poder estabilitzar la seva situació laboral.

- Increment de la jornada del PAS que repercutirà en l’acomiadament de personal.

La retallada afectarà a la qualitat de la docència i a les altres funcions socials de la universitat com són la recerca i la investigació i la transferència de coneixement. En els pressupostos generals s’ha retallat més d’un 25% la partida dedicada a l’I+D.

La taxa de reposició del 10% als organismes públics d’investigació suposarà la pèrdua  del 90% de les places vacants per jubilació del sistema de ciència i el 100% de les de personal tècnic i administratiu.

La massificació en les aules impossibilita l'aplicació adequada del Pla Bolònia que preveia uns estudis centrats en l’estudiant amb més orientació personalitzada.

La manca de pressupost per afrontar les despeses de funcionament compromet l’autonomia de gestió i govern de cada una de les universitats.

El Govern de la Generalitat està implantant per la via dels fets consumats un canvi de model universitari que va en contra d’una concepció de servei públic i que introdueix elements de gestió privada . ës més el Conseller Mas Collell ha demanat explícitament als Rectors que busquin finançament privat.

Els delegats i delegades de la UGT juntament amb professorat i estudiants hem manifestat el nostre desacord en com està derivant la gestió de la Universitat Pública de Catalunya i exigim que es torni als postulats de servei públic universitari.

En les properes setmanes s'ha de produir el debat sobre el nou model de Governança . tenim el document de debat“Informe de la Ponència per a l’estudi de la governança del sistema universitari de Catalunya”  , caldrà veure quines possibilitats tenim d'introduir-hi modificacions, cosa que veig complicada donat que el document en si ja representa un tot que introdueix elements de gestió privada .
Caldrà revisar les propostes d'obtimització de recursos que vagin en la línia de racionalització de la oferta sense que vagin a perjudicar l'accés de l'alumnat per motius econòmics.
Estarem pendents de les propostes per poder fer arribar el nostre posicionament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada