dimarts, 18 de setembre del 2018

MOBILITZACIÓ DELS DOCENTS A LES BALEARS

MOBILITZACIÓ DELS DOCENTS A LES BALEARS

Aquest no és un inici de curs normal. De normalitat res. Aquestes són expressions que es llegeixen a les pancartes que han tret als balcons dels centres educatius i al carrer en les manifestacions els mestres i professors de les Illes Balears.
Pancartes que s’han multiplicat en la manifestació històrica del diumenge 29 de setembre a Palma i a les altres capitals illenques. Gairebé 90.000 persones han sortit al carrer per manifestar el seu desacord amb la política de Bauzà.
Ells han iniciat el curs en lluita per solidaritzar-se en primer lloc amb els directors i directores de Menorca expedientats i apartats del servei cautelarment per haver-se negat a aplicar en els seus centres les consignes del Govern Balear que vénen recollides en una normativa anomenada TIL, Tractament Integral de Llengües , en el que el català perd pes com a llengua vehicular de l’ensenyament i l’anglès s’introdueix sense planificació ni recursos suficients.
Però la reivindicació de la comunitat educativa dels centres públics balears i la vaga indefinida dels docents va molt més enllà, és la manifestació de que ja no s’accepta més unes polítiques de retallada i de menyspreu per l’ensenyament públic.
Llegint el llistat de greuges que exposen els de les Illes fem el paral·lelisme amb les del País Valencià i  les de Catalunya i el llistat coincideix pràcticament al cent per cent.
A Catalunya , la plantilla de professorat dels centres públics s'ha congelat. No creix, es mantenen els mateixos llocs de treball que el curs passat i que l'anterior. Però el nombre d'alumnes ha augmentat en més de 20.000. Un any més s'haurà d'atendre l'alumnat amb menys professorat i això ja sabem que porta més dificultats per atendre adequadament les necessitats educatives de tots i totes en la seva diversitat.
“Normalitat” doncs que ens estan imposant a força de sostreure’ns drets de forma continuada i sense treva. El dret a una escolarització digne de molts alumnes amb dificultats d’aprenentatge es veu compromesa amb la manca de recursos educatius: menys dotació d’educadors d’unitat d’educació Especial, menys recursos tècnics i materials.
El professorat pateix des de fa uns anys una falta de respecte important des del poder polític. La manca de reconeixement és fa palesa un any darrera l’altre a través de mesures cada cop més restrictives i precàries en les condicions de treball. Podem parlar en l’actualitat de dues categories de professorat en els centres, amb drets diferents però amb els mateixos deures. El personal interí s’ha degradat a “substitut” amb la conseqüent pèrdua de jornada laboral i de retribució. Nomenar els docents un dia abans que els alumnes arribin als centres és una manca absoluta de respecte als docents i al funcionament correcte dels centres educatius.
No hi ha diners per a beques de menjador i transport, no hi ha diners pels programes de reutilització de llibres, tampoc per les subvencions a les associacions de pares i mares , per contra les famílies, patint la crisi laboral han de pagar cada vegada més els serveis educatius.



Des de Catalunya donem suport als vaguistes de balears i pensem que la mobilització per defensar l’ensenyament públic no s’ha d’aturar. No oblidem l’amenaça que suposa la LOMCE per l’actual model educatiu . De moment a nivell estatal hi ha convocada una vaga general a l’Ensenyament públic pel 24 d’octubre. Creiem que el professorat i tota la comunitat educativa s’ha de manifestar contra aquestes polítiques nefastes que afavoreixen només a uns quants i volen aniquilar un sistema educatiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats i la cohesió social. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada