dimarts, 18 de setembre del 2018

PRESENTACIÓ DE L'AGENDA LLATINOAMERICANA MUNDIAL A TORROELLA DE MONTGRÍ.


Un any més la Comissió de l'Agenda du a terme la Campanya de l'Agenda fent les presentacions i xerrades a l'entorn del tema que s'ha tractat.
L'agenda del 2016 parla d'una qüestió important per a la humanitat i que hem de saber com abordar per canviar el rumb de les coses, per fer possible un altre món més just i igualitari. El tema és DESIGUALTAT I PROPIETAT.


He fet la presentació a Torroella a Casa Pastors el dia 19 de desembre. Va venir poca gent, però la veritat és que va ser molt enriquidor el que vam poder intercanviar amb les intervencions de tots.
Per fer la presentació vaig llegir alguns articles de l'Agenda i en vaig preparar aquest text per convidar a la reflexió i al diàleg:

PRESENTACIÓ A TORROELLA DE L'AGENDA LLATINOAMERICANA MUNDIAL

1- l,espot televisiu.

2- PRESENTACIÓ DIAPOSITIVES

Donar les gràcies i la benvinguda

1- Explicar què és l'agenda, és una eina pedagògica, és una eina educativa per a tothom grans i petits, per l'educació popular , per a la sensibilització de les persones sobre els temes que ens afecten com a humanitat i com a societat cadascú en el seu país o comunitat.
És així perquè cada any es recullen els escrits de moltes persones que des de camps diferents fan una lectura de la realitat social i política crítica, qüestionant el que ens volen fer creure des de la majoria dels mitjans de comunicació de masses.
L'agenda diem que és mundial perquè va néixer a Amèrica però arriba a Europa, Espanya i Catalunya. Està traduïda a l'italià, al portuguès i ara també a l'anglès.

2- l'agenda va ser una idea de Pere Casaldaliga i Josep Maria Vigil, ara fa justament 25 anys. Va ser en la celebració dels 500 anys de la colonització dels espanyols , res a celebrar d'un procés que va trencar la història de milions de persones.


3- la campanya d'anada i tornada vol dir això que els escrits es fan en els dos continents i es comparteixen. Durant molt de temps des d'aquí s'ha finançat l'edició per poder distribuir l'agenda en paper. Actualment ja existeixen les versions digitals, però no hem d'oblidar que a moltes parts d'Amèrica internet encara no es una realitat.
L'edició catalana té articles de persones d'aquí perquè cada any es fa un concurs d'opinió escrita, i els premiats son publicats.

4- la campanya- son tots els actes que es fan a l'entorn de l'agenda així com la difusió dels materials didàctics. D'aquí ve que avui es faci la presentació a Torroella i que podreu adquirir l'agenda per 8 euros.
A més s'han editat diversos materials com ara el calendari, els mapes de Peters, els contes i els vídeos de la col·lecció EXCUSES. Així com la digitalització de tots els articles.
Resta oberta la proposta de crear un grup d'educadors per treballar com portar aquests materials a les aules dels nostres centres.
Com treballem amb els més petits l'educació en els valors de la solidaritat, de la cooperació entre persones i com eduquem per ser conscients de la importància de respectar es drets humans per a tothom igual i ser conscients del que passa en el nostre entorn.
L'agenda es una aposta per retornar als valors ètics que entren en contradicció amb els valors que s'imposa en la societat actual capitalista que apel·la a l'individualisme i a la competitivitat entre les persones i el consumisme.

5- la comissió es un grup de persones vinculades en aquesta associació que forma part de la Coordinadora d'ONGs de les Comarques Gironines i Maresme.
Aquí a Torroella hi ha estat vinculat en Vicenç Fiol i el rector Josep Barcons.
La comissió manté un BLOC al que hi podeu trobar les notícies que no trobareu als mitjans convencionals. Un facebook i un twiter.

6-L'agenda 2016 té com a tema DESIGUALTAT I PROPIETAT

Com heu pogut veure en el anunci del començament , us ho recordo:

85 persones posseeixen la mateixa riquesa que la meitat més pobre del planeta.

I aquest 50% més pobre té només el 5% de la riquesa

l'1% DE LA POBLACIÓ MUNDIAL acapara la mateixa riquesa que el 99% restant. Però aquesta realitat no la podem pensar com una foto fixa, o pitjor encara com una desgracia que ens ha caigut del cel i que no s'hi pot fer res.
Per començar no és una foto fixa, sinó que es un procés que va a pitjor. Es a dir durant el 2016 aquest 1% passarà la ratlla del 50% i augmentarà encara més el seu patrimoni.
Estem davant d'un procés d'acumulació per part de les elits financeres i polítiques i de l'exclusió i la marginació en la pobresa extrema de milions de persones.


Podem dir que aquest és un procés mundial i que ja no és exclusiu dels països en desenvolupament sinó que està estès a tots els països , Europa i EEUU.
I tot plegat té unes causes. No sempre hem estat així, fa 40,50 anys no estàvem així, la bretxa no era tan forta ni acusada.
LA DESIGUALTAT ÉS EL MAL DEL NOSTRE TEMPS. Desigualtat entre països, entre persones d'un mateix país, entre el nord i el sud. Si no canvia el sistema anem al col·lapse de la humanitat.

OXFAM INTERMON afirma en l'infome Iguals... que acabant amb l'extrema riquesa es podria acabar quatre vegades amb l'extrema pobresa.

Catalunya i Espanya formem part del món i els darrer informes ens diuen que aquí han crescut les desigualtats en els darrers 10 anys, des de l'inici de la crisi, que a la resta d'Europa.
(Podem afirmar que hem passat d'un estat del Benestar feble en que els serveis públics i la protecció social era insuficient , però que mantenia una certa cohesió social, a un desmantellament dels serveis públics i els sistemes de protecció social.)un procés en el que els diners de les classes populars han servit per finançar el deure de la banca. I amb el pretext de la crisi financera s'han retallat drets i recursos públics.

Però tornant al procés d'empobriment i de l'acumulació de la riquesa extrema, ens n'hem de preguntar les causes, ja que no és una creació de l'atzar o una creació divina, es una construcció humana: el sistema capitalista en la seva versió neoliberal. Les polítiques neoliberals que van començar en les dècades dels 70-80 Tatcher i Reagan.
Van començar escanyant els països endeutats del sud i han acabat imposant les retallades socials i les retallades de drets a tot el món occidental.

DAVANT D'AIXÒ LA ONU havia fixat els objectius del Mil·lenni per al 2015 ,i ara hem vist que en alguns llocs concrets pot haver millorat , però els grans números ens demostren que no anem bé. Els objectius eren acabar amb la pobresa extrema, amb la fam i aconseguir educació primària per a tothom. Mans Unides ens diu que 795 milions de persones estan passant fam.

LLEGEIXO A L'AGENDA UN ARTICLE DE ALFREDO TORO (veneçolà) que intenta fer un resum de les causes, com s'ha arribat fins aquí?

1- La dependència de la indústria de les finances faria que la rendibilitat passa a ser el principal objectiu de l'empresa amb la qual cosa s'entra en la carrera de disminuir les despeses de producció i amb això a la devaluació de la mà d'obra. Les empreses busquen a on han de pagar menys als treballadors i deslocalitzen la producció.
2 –La globalització provocada per la revolució de la tecnologia de la informació i del transport fa que sigui fàcil la deslocalització i les empreses van a on troben la mà d'obra més barata.

3-La incorporació al mercat laboral de milions de persones de Xina, Índia i països asiàtics.

Tots plegat convergeix en la destrucció de la ocupació en llocs on la gent està formada pel treball i que partia d'un estat de drets i per altra banda sotmet a milions de persones a noves formes d'esclavisme.

Tot plegat, com dèiem, fa que es amos de les tecnologies i del capital van acumulant riqueses a velocitat exponencial mentre que la mà d'obra cada cop representen menys.
No obstant, anem a pitjor ja que segons afirmen els experts s'està evolucionant envers màquines intel·ligents cada vegada més econòmiques que hauran de suplantar l'obrer de baix cost.
Per altra banda, les polítiques del món afavoreixen els beneficis de les grans empreses i fan les lleis per protegir-los.

El neoliberalisme parla d'individus, no vol sentir a parlar de col.lectivitats, per això no té en compte els drets humans que son la única eina per salvaguardar la dignitat de l'ésser humà i a tots per igual. Ara ho estem veient en la UE amb la situació dels refugiats, no es respecten els seus drets ni la seva dignitat com a persones.

Podíem estar hores per explicar les causes de les desigualtats i com hem arribat fins aquí. Us recomano el que escriu Joao Pedro Stedile de Moviment dels sense terra del Brasil. Ell parla de l'ofensiva del capital, de la crisi alimentària, de la crisi climàtica, precarització del treball, concentració de la propietat, el deteriorament de la democràcia, de les guerres, i encara del control ideològic de les ments de la població i finalment de la manipulació de la universitat i la ciència que s'utilitzen per augmentar la productivitat i els guanys del capital, en comptes d'estar al servei de les necessitats dels pobles.

ÉS MOLT INTERESSANT EL QUE ESCRIU LUIS INFANTI vicari d'Aysen a Xile ell diu que s'ha de posar «fora de la llei» les lleis, les institucions, i pràctiques socials col·lectives que generen i alimenten l'empobriment a nivell local, nacional i mundial. DECLARA LA EXTREMA POBRESA IL.LEGAL.



I després de veure i jutjar, a l'agenda hi podem trobar els articles que ens conviden a actuar. Què hi podem fer nosaltres?
CONTE DEL COLIBRÍ.


A aixo ens criden els promotors de l,agenda quan diuen: que cal despertar, que és hora de canviar les regles. És urgent que trenquem l'encanteri d'aquesta hegemonia, començant a fer pràctiques ciutadanes alternatives, i ser coherents amb una participació política democràtica responsable. Quan comencem a creure en els pobres, votarem els partits dels pobres...


Però quina es la formula per acabar amb les desigualtats. Llegint els articles de l'agenda n'he trobat unes quantes...doncs anem a veure:

Educació pública i universal perquè d'entrada tothom tingui les mateixes oportunitats. Si no es fa així les desigualtats estan servides.

Banca ètica.

DECREIXEMENT

Un sistema tributari o fiscal que tregui les exempcions als més rics i que deixi d'estar concentrat en els impostos que paguen assalariats i consumidors. Fiscalitat justa, o transvàs de recursos de dalt a baix.

Producció local i propietat de la terra repartida enlloc d'estar en mans dels latifundistes que es carreguen el teixit social i la naturalesa.

Sobirania dels pobles i les comunitats. Sobirania alimentària

REDISTRIBUCIÓ DE LA RIQUESA : TREBALL
el canvi tecnològic i ecològic no es pot fer a costa del treball.
Fins ara es el que esta passant:
Destrucció de llocs de treball. Deslocalització de les empreses.
Precarització de la feina
Culpabilització dels aturats.
Deslegitimació dels sindicats com a eines de lluita col·lectiva.
Retallada de drets laborals.

EMPRESES SOCIALMENT RESPONSABLES O AMB CRITERIS ÈTICS que fan triple balanç: obtenció de beneficis, respecte a les persones (proveïdors,consumidors i treballadors) i respecte al medi ambient.

Avui que estem de reflexió , val la pena pensar quins partits ens ofereixen la millor opció per avançar vers una societat més igualitària i justa. Alguns ja ens han demostrat el que saben fer, el que els interessa, a favor de qui estan, altres encara no no ho han pogut demostrar governant o tot just comencen. Hi haurem de pensar...

En tot cas us convido a debatre, a llegir, a formar-nos, a ser crítics i a no quedar-nos asseguts.

Finalment visionem el video LOS NADIES sobre el poema de Eduardo Galeano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada