dimarts, 18 de setembre del 2018

LES MESTRES DE LA REPÚBLICA

Els companys i companyes de la FETE-UGT estem presentant el documental “Las maestras de la República” en associacions, centres educatius, universitats, cinemes... Estem contents perquè ha estat guardonat amb el premi Goya a la millor pel•lícula documental d'aquest any 2014, però encara més contents perquè aquest premi ens brinda la possibilitat de fer difusió dels valors i principis republicans.

El film dura 65 minuts i ha estat dirigit per Pilar Pérez Solano amb la col•laboració de la companya Luz Martínez Ten.
Las Maestras és un projecte del sindicat FETE-UGT de recuperació de la memòria històrica del magisteri des de la República fins al final del franquisme.
Des de fa uns quants anys el nostre sindicat juntament amb la Fundación Pablo Iglesias està treballant per recuperar la historia dels Mestres republicans, un ampli col•lectiu que engloba fins a tres generacions que van creure en els principis republicans de DEMOCRÀCIA LLIBERTAT I JUSTÍCIA SOCIAL i d’alguna manera els van fer realitat amb la tasca diària de docents, ensenyants, investigadors i també amb el seu paper d’activistes socials, polítics i sindicals. La modernització i la regeneració del país depenia de l’educació, tasca ingent que havia d’arribar a tots els racons d’un país amb altes taxes d’analfabetisme i endarreriment cultural.

En aquest context, feia falta una mirada més profunda i específica al llegat de les Mestres, perquè elles, com en tantes altres àrees de la historia, són sempre les grans oblidades. Elles, mestres de professió i vocació, van treballar a través de l'educació per crear una concepció de la vida i del món alliberada d'influències dogmàtiques que podessin obstaculitzar el desenvolupament de les consciències dels nens i nenes per esdevenir ciutadans lliures amb sentit crític.
FETE-UGT vam veure la necessitat de posar en valor el paper de les nostres predecessores en les dues vessants, la del compromís social, polític i sindical i la docent. Havíem de recuperar el seu llegat ideològic i pedagògic.
Es van reunir especialistes en el tema i es van celebrar unes jornades a Madrid. D’aquelles jornades es va editar el llibre amb el recull de les ponències dels especialistes. En aquelles jornades també es van convidar els testimonis, familiars d’aquelles mestres que per ser qui eren van ser durament represaliades pel Règim Franquista. Gràcies als testimonis vam poder fer un bloc de biografies. Del llibre i del bloc n’ha sorgit la pel•lícula.

Tots els materials que s’han elaborat incideixen en tres idees:
1- La República de Mestres. El compromís de la República per educar ciutadans capaços de construir el nou estat democràtic, que garantís els drets de tothom i que deixés enrere l’obscurantisme i les desigualtats. L’educació era la base de la modernització del país. COMPROMÍS republicà en la creació d’edificis escolars i en la formació dels mestres “ com a l’ànima de l’escola”.
2- L’escola pública, obligatòria, laica, gratuïta, activa, coeducativa, solidària i bilingüe.
3- Nova identitat ciutadana: educar en els valors de la igualtat, llibertat i solidaritat. Obrir les ments de les nenes i noies donant unes expectatives de vida que fins aleshores no havien tingut.

Les mestres republicanes van dur a terme una doble lluita: modernitzar l'ensenyament amb els mètodes d'escola activa on el nen és el centre del que passa a l'escola i el compromís social per què les dones tinguessin un lloc actiu en la societat.
És per això que van ser doblement represaliades: per ser mestres i per ser dones. Ho explica en el seu article Carmen Morán: la doble depuració.

Aquests dies en que fa 75 anys de l'exili republicà i a pocs dies del dia de la dona treballadora és un bon moment per fer-ne memòria i en la situació política actual, els valors que elles van defensar ens serveixen per fer front al retrocés educatiu que ens volen imposar.
Foto: Presentació del documental a Palafrugell, organitzada per la Fundació Josep Pallach, el dia 1 de març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada