dimarts, 18 de setembre del 2018

L'ESCOLA CONCERTADA I ELS SEUS TREBALLADORSI TREBALLADORES , UNA PART DEL SISTEMA PÚBLIC EDUCATIU

Calen nous aires per a l’escola concertada de Catalunya


L’escola concertada amb la LEC ha passat a formar part del Servei d’Educació de Catalunya que regulat i sostingut pel Govern de la Generalitat garantitza a totes les persones l’accés a una educació de qualitat i en condicions d’igualtat als ensenyaments obligatoris i els declarats gratuïts.

Els docents i no docents de l’escola concertada es regeixen laboralment pel seu propi conveni col•lectiu encara que com a Treballadors de centres sostinguts amb fons públics pateixin via decret llei de les mateixes retallades salarials que els dels centres públics.

El vigent conveni col•lectiu de l’escola concertada té un àmbit temporal fins el 31 de desembre del 2014. Fins aquesta data ens toca desenvolupar els aspectes millorables d’aquest document. Punts bàsics en aquest procés serien: consolidar els increments salarials del personal d’administració i serveis (PAS), debatre i redefinir la situació del premi de fidelitat una vegada finalitzi la seva suspensió temporal, mantenir la mateixa jornada lectiva dels professors de secundària, sigui quin sigui el nombre de línies del seu centre i, en definitva, desenvolupar tots aquells aspectes millorables per els treballadors del sector.

Resten pendents altres reivindicacions latents des de fa anys com l’analogia de les condicions laborals dels treballadors i treballadores en relació als del sector públic, les ràtio a les aules i l’excessiu control dels titulars dels centres, sobretot si tenim en compte el servei públic que ofereixen.

Caldria, doncs, modificar els elements definidors dels concerts educatius,de manera que els fons rebuts siguin suficients per a la consecució dels objectius del servei públic i incidir, amb un caràcter força més democràtic, en els pilars d’aquest model: l’escolarització, les contractacions dels treballadors, les condicions de treball i les activitats extraescolars, entre d’altres.

En el debat obert arrel de l’aprovació d’una llei estatal que vol incidir de ple en el model educatiu actual , des de la FETE UGT de Catalunya reclamem que predomini el caràcter social de la xarxa d’escoles sostingudes amb fons públics i que els poders públics controlin el model de gestió privada a fi de garantir unes línies d’actuació coherents i democràtiques davant les necessitats del nostre món educatiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada