dimarts, 18 de setembre del 2018

El Català a l'ensenyament: Què diem des del sindicat?

FETE-UGT DE CATALUNYA rebutja la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya respecte l’ús del castellà com a llengua vehicular a l’Escola.
Pel nostre sindicat el model d’escola Catalana que es va implantar en la re instauració de la democràcia , amb el consens polític i social del país, i concretament el model d’immersió lingüística no poden ser qüestionats per una sentència que avala uns drets individuals. Estem parlant de polítiques lingüístiques que s’implementen en el sistema educatiu , però que van molt més enllà, perquè afecten a les relacions en l’espai públic. Defensar l’ensenyament del català i que sigui la llengua pròpia de Catalunya la llengua vehicular és la garantía de defensa del patrimoni cultural i lingüístic del país.
El model d’immersió lingüística ha estat sempre una fórmula d’èxit i de cohesió social reconeguda internacionalment i ha garantit durant tots aquests anys el coneixement de les dues llengües . L’alumnat acaba l’escolarització obligatòria amb el coneixement tant oral com escrit del Català i el Castellà.Tant les proves de competències bàsiques de finals de l’ensenyament primari com les proves d’accés a la Universitat avalen que el coneixement de les dues llengües és una realitat.
Podem considerar L’escola catalana com un patrimoni pedagògic desenvolupat durant més de 30 anys que ha dirigit els seus esforços per conservar la llengua i la cultura catalana, des del respecte a totes les persones nouvingudes en els darrers anys. La llengua ha estat l’element cohesionador en l’àmbit escolar cosa que ha potenciat la cohesió social i el sentiment de pertinença més enllà de l’àmbit escolar. L’escola catalana parteix de la premissa de la integració de l’acolliment de la diversitat de l’alumnat i de la pluralitat , de manera que s’aprofundeix en valors democràtics oposats a qualsevol tipus de a segregació .
En aquest sentit FETE-UGT lamenta que la justícia continuï avalant i donat cobertura a la persecució que un reduït nombre d’individus du a terme contra el model lingüístic escolar i denuncia l’actitud antidemocràtica i de manca de respecte al consens assolit per les grans majories socials en matèria de política lingüística.
Cal una defensa unitària del nostre model i per això FETE-UGT responem a la crida de sumar esforços per part de tota la societat civil. Posicions de resistència i de no acatament a les sentències seran necessàries si realment les sentències acaben provocant un canvi en la normativa que fins ara no s’ha produït.
La nostra organització espera del Govern Català i del conjunt de les forces polítiques que no es faci ni un pas enrere en la defensa del català com a llengua vehicular a l’escola i li demana que no cedeixi a la pressió política i judicial espanyola.
Seguirem treballant per la convivència , el pluralisme i la democràcia . No permetrem la segregació de l’alumnat per raons de llengua d’aprenentatge ni de cap altre tipus.

Publicat a Aula Intercultural

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada