dimarts, 18 de setembre del 2018

PRESSUPOSTOS PER EDUCACIÓ 2014: SEGUEIX LA DAVALLADA

El 2014 serà el cinquè any consecutiu que la inversió en educació es redueix. Des de 2010 la retallada pressupostària ha estat de 7298 milions d'euros, el que suposa una caiguda del 16,7 % en la despesa educativa ,durant aquests anys de crisi , en el conjunt de l'Estat i d'un 24% a Catalunya.
Rajoy va prometre a Brussel·les en el seu informe de mesures estalviadores de 2012 que baixaria fins al 3,9 el percentatge del PIB per educació al 2015. Al pas que va, però, no ho podrà complir ja que tot i la brutal retallada de diners que ha fet encara no arriba a l'objectiu marcat i la realitat diu que ja no queda res més per retallar fora que no vulguin posar en risc real el sistema públic educatiu, tant d'ensenyament no universitari com universitari.
Paradoxalment, al mateix temps que porta la inversió en educació a mínims, prepara i aprova una llei d'educció que ha de resoldre tots els problemes. Una llei que neix morta perquè és rebutjada per tota la oposició política i per gran part de la Comunitat educativa, i que ara veiem com tampoc se salva per la via de la inversió del propi govern que l'ha impulsada.
La llei LOMCE, ben mirat tampoc necessita de grans inversions si , tal com sostenim molts, no és una llei que vulgui solucionar res ans al contrari el que pretén és posar obstacles a l'educació pública. Un sistema de proves, revàlides, segregació en funció de resultats acadèmics, rànquings de centres, recursos lligats als rendiments, privatització de serveis, davallada de drets laborals, disminució de plantilles i desregularització de la funció docent... El model que volen és coherent amb la falta d'inversió. És així de cru. S'estan posant pals a les rodes en lloc d'impulsar el carro de l'educació per a tothom i aplanar els camí per la cohesió social que fins fa poc caracteritzava el nostre minse estat del benestar al sector educatiu.




He llegit Francesc Imbernón:   I continuen els cops de tisores a l'educació...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada