dimarts, 18 de setembre del 2018

Mobilització social i unitària contra les retallades a l'educació


Des del 19 d’abril en que escrivia la meva última entrada fins a dia d’avui , 10 de juny hem viscut un mes i mig que s’ha caracteritzat per l’anunci de més retallades a l’educació i la resposta contundent de la comunitat educativa en contra d’unes polítiques injustes, ineficaces i que no ens faran sortir de la crisi ni reduiran el fracàs escolar.

Retallar en educació és una greu equivocació   que estan cometent els nostres governants de l’Estat i de la Generalitat.

Les Mesures que es deriven del RealDecret-Llei 14/2012 de 20 d’abril del Ministre Wert suposen una agressió molt forta al sistema educatiu que posarà en risc la qualitat en l’atenció educativa des del 0-3 fins a la universitat.

Ho hem denunciat abastament. Les mesures s’han imposat sense haver negociat amb els sindicats representatius i per això el  nostre sindicat sol.licita a la Defensora del Poble que iniciï el procés per demanar la seva inconstitucionalitat.

A Catalunya, la Consellera Rigau ha acceptat les mesures i les aplicarà totes: augment de l’horari lectiu del professorat, augment de les ràtios a tots els nivells i no cobrir les substitucions fins al cap de 10 dies. Aplicar les tres és un greu perjudici pel funcionament dels centres que veuran com cada cop és més costós fer front a les demandes d’una educació de qualitat i que atengui de forma adequada a la diversitat del nostre alumnat.

El Decret Wert també tindrà conseqüències greus a les Universitats publiques, sobre tot pel que fa a la carrera Professional del personal docent posant en risc la investigació universitària i a la precarització de la contractació del personal PAS. Les taxes s’apugen desmesuradament al mateix temps que no s’instaura una política clara de beques que garantitzin l’accés als estudis universitaris a tothom independentment dels seu nivell econòmic.

Però a les retallades pressupostàries per a l’educació imposades des de Madrid, hi hem d’afegir les mesures d’estalvi econòmic per fer front al dèficit a Catalunya , que afectaran a les condicions laborals del professorat i personal educatiu de tots els nivells a Catalunya.

La retallada salarial del 5% a tots els funcionaris i personal de centres concertats hi hem d’afegir unes mesures molt dures en la contractació del personal interí i substitut  que precaritzaran encara més les condicions de treball d’aquest col·lectiu que en els darrers anys havia anat guanyant qualitat en la feina. Tot plegat precarització i destrucció de llocs de treball a tots els nivells des del  0-3 ( pràctica desaparició del programa edu3) fins a la Universitat.

Durant aquest període, la indignació ha anat creixent. La comunitat educativa, el professorat, els educadors i educadores, els pares i mares, els estudiants no entenen i no admeten que siguin ells els que hagin de patir la manca de recursos per culpa d’una crisi econòmica de la que ells no en són culpables.  Hem anat visualitzant que al final la crisi és l’excusa perfecte per fer un canvi de model en que l’ensenyament públic, sostingut amb fons públics , doni pas a opcions de mercantilització i escapin al control social.

La mobilització ha estat una constant durant aquests dies. De forma unitària , sindicats , organitzacions estudiantils , associacions  de mares i pares , hem sortit al carrer per expressar que no estem d’acord, que no acceptem el que està passant i que no ens faran callar.

Des dels centres, des dels municipis s’ha anat organitzant una marea que ha estat capaç de confluir omplint els carrers de les capitals d’arreu del país. I hem sortit:

21 abril- Manifestació organitzada pel MUCE “ Per l’educació Pública cap retallada”

29 abril- Concentració a Pl. St Jaume contra les polítiques de retallades als serveis públics.

3 maig- Concentracions d’estudiants i personal de les universitats públiques.
8,9 i 10 maig- jornades de lluita de la comunitat educativa i vaga del personal de les Escoles Bressol de Barcelona.

10 maig- Jornada de lluita a les universitats públiques.
12 maig- Manifestació social 15M. Bloc d’educació unitari.

16 maig- Roda de premsa MUCE per donar suport a la vaga d’ensenyament. Manifest
18 maig- Assemblea unitària de delegats i delegades de CCOO i UGT per preparar Jornada de vaga general a l’ensenyament .
20 maig- Acte reivindicatiu contra les retallades en els centres d’atenció als discapacitats.

22 maig- Vaga general a l’ensenyament. Manifestacions i concentracions a la major part de ciutats catalanes.

25 maig- Concentració dels treballadors d’ensenyament de tots els nivells de l’IMEB

Continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada